Am fost azi la grătar. Ăla pe care îl planificăm de ceva vreme. Ne-am făcut curaj (pentru că ultimul a fost așa de greu, Alex era cârâit, Ana la fel, plin de țânțari cât capul meu de mari, parcă erau fluturi…ce să mai, de vis!) și am pornit-o de dimineață.

La grătare, pustiu… cine să mai fie așa cu noaptea-n cap decât noi? Ceva alergători rătăciți, pe plajă.
Și noi. Alex proaspăt dormit, Ana cu chef de joacă, apă, mare.
Briza mării, briza mării, noi, voioși (în ciuda avertismentelor de caniculă ce le primeam obsesiv pe telefonul meu inteligent, și care s-au dovedit a fi o mană cerească pentru sălbatica de mine care nu-și dorește, de regulă, vecini de grătar – pentru că se holbează toți la copiii mei și ăștia bătrâni mai vor să și pună mâna pe ei, în special pe Alex).

Long story short: a fost fain, mai facem.

Așa, vroiam de fapt să povestesc de micii mei minune. Pentru că am făcut și mici la grătar (ce e grătarul fără mici, nu?) și au ieșit delicioși.
Inițial am vrut să fac cu prafuri de mici, cumpărate din România și aduse de Bunei în iarnă.
Mai aveam un pachet. Mă pune naiba și citesc eticheta (mi-a intrat în obișnuință) și îmi ies ochii din cap ca la melc la citirea monoglutamatului de sodiu (celebrul E621). Îi zic lui Sorin, el zice să pun, acum ce să facem, avem carnea tocată, tot… na!

N-am pus. Pur și simplu n-am putut.
M-am apucat să citesc ingredientele de pe pachet și am pus, după ochi, cam tot ce am avut în materie de condimente:

– cimbrișor (thyme, așa zice Alina că îi zice);
– piper măcinat;
– boia;
– usturoi (cam o jumătate de căpățână);
– ceapă (un sfert, cam așa);
– busuioc (strange, I know…)

Le-am pus pe toate în super gadget-ul meu de bucătărie (un philips din ăla cu pahar, cred că cel mai ieftin de pe piață), am adăugat un gâl-gâl de apă să nu-mi înece băiatul (mixerul, that is) și le-am mixat bine, bine.
Le-am pus apoi peste carnea tocată (eu am avut vită și porc în proporție cam o treime vită și restul porc). Aveam și miel (doar ce cumpărasem de dimineață o pulpană faină de miel din Noua Zeenlandă, dar era netranșat – stați pe-aproape că sigur pune bubulina gospodina o rețetă și cu miel, a la Nourished Traditions), data viitoare cu siguranță. Am pus un vârf de bicarbonat de sodiu, dar se poate și fără.

Acum țineți-vă bine că vă zic ingedientul meu secret. Am pus două linguri sănătoase de untură (eu am avut de rață) în compoziție. Aș fi vrut să pun slănină crudă, tocată, dar n-am avut, așa ca am pus untură și mai aveam ceva jumeri (noi avem tot timpul jumeri în frigider!) pe care le-am dat și pe ele prin mixer împreună cu condimentele.

Vă zic că au ieșit demențiali! Nu mai cumpăr condimente pentru mici câte zile oș avea!
Am zis!

Când mâncam, îl tot iscodeam pe Sorin: Ei, cum sunt micii?
Bestiali!

Cu drag,
Mama lu’ Ana și a lu’ Alex

Anunțuri

2 gânduri despre “Mititei de casă

  1. Uite-asa mi-am adus aminte ce m-am certat eu cu un amic de-al lui barbatu-meu in urma cu cativa ani, nu mai tin minte la ce ocazie, la noi acasa … petrecere in orice caz, cu prieteni romani invitati. Si, na, ca la chef de romani, da-i cu micii. Io asezoneaza-i cu de toate (ca si tine, cimbru, cimbrisor, piper, una, alta), asta "ooo, stai sa vezi, ca ti-am adus special miroase de mici din Romania" (abia fusese in tara, in vizita omu'). Zic "nu, multumesc, nu-mi trebuie, am pus acelasi lucru, mai putin chimicalele", el da-i si insista, ca fara alea nu ies dom'le micii ca la carte … de-mi venea si sa-l pocnesc! 😀 Nu l-am convins nici pana in ziua de azi ca daca-i chimicala nu-bun, sa fie iubit, eu intre timp m-am vindecato-saturat de gratare romanesti, facem en-famille si atatica … :)Tip pentru tine: pune un pic de apa minerala cand ii "framanti" si/sau zeama de supa de oase in loc de apa chioara, sa vezi atunci mmmmmmm … :)) (ii lasi un pic sa se marineze in condimentele alea, inainte sa-i pui pe gratar, asa ii bolboroseste si apa minerala un pic, se fragezesc si se "umfla" natur, fara porcarele!)Muah.

  2. Da, da, si eu puneam apa minerala de regula, taman acum (eu care beau numai din asta bulbucata, ca sa zic asa, ca nu ma satur), n-am avut, ca nu puneam nici varful ala de bicarbonat. Muah back!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s