Din categoria ce mai cititm, am printat articolul asta si am sintetizat un pic altfel informatia, pentru ca pe mine ma intereseaza anumite chestii, ca de exemplu ce sa le mai dau copiilor pentru o buna sanatate a dintilor si pentru mine ce sa mai mananc pentru un nivel de energie mai mare (de aici rezumatul referitor la nivelul zaharului in sange).

So, pentru ca e tarziu (9pm) si as vrea sa vad si un serial usurel, iaca ce am facut azi in doua ore.

Am sortat sursele in functie de cat de bogate sunt in vitamina sau mineralul respectiv.
Tot timpul eu voi alege sursele animale mai inatai si apoi cele vegetale, pentru ca stiu ca mineralele si vitaminele sunt mai usor absorbite din acestea, primele.
Ce nu am stiut a traduce, le-am lasat ca atare, daca aveti sugestii, va rog nu va sfiiti.

Sper sa va fie de folos!

Pentru sanatatea OASELOR (si a dintilor):

  • vit D 
  1. hering marinat (680IU)
  2. sashimi de macrou (360IU)
  3. oysters crude (320IU)
  4. caviar (232IU)
  5. ciuperci (21IU) – nici o alta sursa de origine vegetala
  • vit K
  1. vita rasol (17 mcg)
  2. vitel rasol (7 mcg)
  3. unt (7 mcg)
  4. miel rasol (6 mcg)
  5. ou prajit (6mgc)

Sursele animale contin vit K2, vegetalele vit K1. K2 este mult mai usor asimilabila decat K1.

  • riboflavin
  1. Fical de miel (5 mg)
  2. ficat de vita (3 mg)
  3. ficat de manzat (3 mg)
  4. Ficat de curcan (3 mg)
  5. ficat de pui (2 mg)
  • folate
  1. ficat de curcan (691 mcg)
  2. ficat de miel (400 mcg)
  3. ficat de pui (392 mcg)
  4. ficat de vita260 mcg)
  5. alune de padure (246 mcg)
  6. seminte de floarea soarelui (238 mcg)
  7. fasole fiarta (208 mcg)
  8. spanac crud (194 mcg)
  • calciu
  1. Parmezan(1,184 mg)
  2. Romano Cheese (1,064 mg)
  3. Gruyere Cheese (1,011 mg)
  4. seminte de susan(989 mg)
  5. branza de capra (895 mg)
  6. peste alb uscat (810 mg)
  7. migdale (291 mg)
  • cupru
  1. ficat de vitel (15 mg)
  2. ficat de vita(15 mg)
  3. ficat de miel (15 mg)
  4. Oysters (stridii) (8 mg)
  5. ciuperci Shiitake uscate (5 mg)
  6. tahini (4 mg)
  7. pudra de cacao (4 mg)
  8. calamar (2 mg)
  9. caju (2 mg)
  10. seminte de floarea soarelui (2 mg)
  • mangan
  1. hazelnut flour (faina de alune de padure) (13 mg)
  2. seiminte de pin (9 mg)
  3. Fireweed (7 mg)
  4. seminte de mac (7 mg)
  5. Mussels (midii) (7 mg)
  6. Pecans (5 mg)
  7. Oysters (stridii) (1 mg)
  8. clams (scoici) (1 mg)
  9. Grilled Bass (biban la gratar) (1 mg)
  10. Trout (pastrav) (1 mg)

Pentru sanatatea APARATULUI DIGESTIV:

  • niacina
  1. somon afumat (23 mg)
  2. sashimi de ton(16 mg)
  3. ficat de pui(16 mg)
  4. alune (16 mg)
  5. ficat de manzat (14 mg)
  6. ciuperci Shiitake uscate (14 mg)
  7. rosii uscate la soare (9 mg)
  8. seminte de floarea soarelui (8 mg)
  9. Buckwheat (hrisca) (7 mg)
  • betaina
  1. spanac fiert (577 mg)
  2. peste alb afumat (88 mg)
  3. mutton (berbec) (34 mg)
  4. piept de pui (29 mg)
  • potasiu
  1. rosii uscate la soare (3,427 mg)
  2. pudra de cacao(2,509 mg)
  3. piersici uscate (1,850 mg)
  4. peste (trout)  uscat (1,720 mg)
  5. ciupeci shiitake uscate (1,534 mg)
  6. Gjetost Cheese (1,409 mg)
  7. peste alb uscat (1,080 mg)
  8. somon afumat (960 mg)

Pentru REGLAREA NIVELULUI DE ZAHAR DIN SANGE:

  • magneziu
  1. seminte de dovleac (535 mg)
  2. pudra de cacao (495 mg)
  3. unt din seminte de floarea soarelui (369 mg)
  4. Tahini din susan (353 mg)
  5. seminte de mac (347 mg)
  6. Caviar (300 mg)
  7. Fish Sauce (175 mg)
  8. cod sarat (133 mg)
  9. somon afumat (122 mg)
  • vit B6
  1. Pistachio (fistic) (3 mg)
  2. somon salbatic (1 mg)
  3. tuna la gratar (1 mg)
  4. carne de porc prajita (1 mg)
  5. seminte de floarea sorelui(1 mg)
  6. ciupeci shiitake uscate (1 mg)
  7. seminte de susan (1 mg)
  8. prune uscate (1 mg)

SURSA 

Imi fac timp si mai traduc si despre fier si altele🙂
Stay tuned!

9 gânduri despre “Cele mai bune surse de vitamine si minerale

  1. cashew e caju
    hazelnuts sunt alunele de padure
    buckwheat e hrisca
    pistachio e fistic
    chicken breast sigur stii😀

    Ce vreau sa adaug: sursele de K1 nu le-ai scris, probabil pentru ca nu au legatura cu oasele. Diferenta dintre K1 si K2 nu e ca astea din urma se asimileaza mai usor, ci scopul lor. Cu o mana de lucerna asimilezi rapid K1, nu-i problema. Dar K1 e pentru coagularea sangelui si K2 e pentru oase si dinti.

    Pupici!

    1. Haha, da, se vede ca pentru mine sunau mai bine in englezeste. Multam!
      Da, sursele de K1 nu ma intereseaza, am grupat mineralele si vitaminele pe chestii ce ma interesau pe mine: oase, dinti, aparatul digestiv🙂

  2. Raluca are dreptate.
    In plus:
    Bass e biban. Oyster e stridie. Mussel e midie. Tahini e pasta de susan. Squid e calmar. Mutton e berbec. Trout e pastrav.

    Foarte bun articol! Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s