Melinda Gates, de fapt. Că despre cartea ei cea noua aș vrea să scriu astăzi. Am terminat-o ieri și mi-a plăcut, pe Audible, narată chiar de ea. „The moment of lift” îi zice și a apărut în aprilie anul ăsta, eu mi-am luat-o de prin august, cred, dar n-am ajuns să o ascult/citesc până zilele trecute. Am cumpărat cartea după ce am văzut-o într-un interviu în show-ul lui David Letterman de pe Netflix, mi-a plăcut cum a vorbit, în care a menționat și noua carte. Cartea e foarte frumos scrisă, cu multe exemple personale din relația/căsnicia cu Bill Gates si cu multe povestiri din tripurile ei cu fundația. Fiind narată de ea, a adus un plus de savoare cărții, aceasta fiind unul dintre motivele principale pentru care mi-am cultivat gustul cărților audio. Al doilea find că sunt foarte practice și fac orice munca casnică sa pară floare la ureche, să nu mai zic de timpii morți din trafic sau când călătorești. Ascult cel puțin câte o carte pe luna în felul ăsta.

Vorbește în carte despre gender biases, inegalitatea dintre sexe, despre cât de ușor este câteodată să încurajezi femeile doar prin simplul fapt de a te abține să le tragi în jos, să le sprijini, despre cum este toată lumea câștigată, societatea în general, când femeia este sprijinită, încurajată să ia inițiative. Despre lucrurile frumoase pe care le face pentru femeile și oamenii din țările în curs de dezvoltare prin intermediul fundației lor (a ei și a lui Bill Gates): planificare familială și contracepție și multe altele (printre altele și despre atrocitățile de aici: mutilările genitale și căsătoriile cu minore).

Eu de exemplu nici n-am știut că fundatia Gates a fost beneficiarul principal al averii lui Warren Buffet.

Mi-au rămas în cap două chestiuni, pritre altele. Una este de fapt o statistică, care pe mine m-a surprins, oarecum. Aceea că o femeie face, de-a lungul vieții, în medie cu 7 ani mai multă muncă neplătită in familie, comparativ cu bărbatul. Că femeia face multă muncă neplătită (curățenie, mâncare, cumpărături, dus/adus copiii de la școală), asta știam, dar că se aduna orele astea la 7 ani, în medie pe parcursul unei vieți, n-am știut. Ani în care poate termina o facultate, că asta era ideea în carte. Sau pur și simplu poate doar investi în educație în general, sau doar in a avea grija de ea. Cei 7 ani sunt comparativ cu un bărbat, da, nu sunt anii petrecuți în viață pentru a face muncă neplătită, ci sunt anii in plus comparativ cu un bărbat, pe care ii petrece făcând asta. Mind-blowing! Și asta este media, ca sa zic așa, pentru că îmi imaginez că în țările subdezvoltate diferenta e mult mai mare. Food for thought.

Mai vorbește în carte despre cât de mult a contat faptul că, la început de carieră, a avut două job interviews: unul la IMB si unul la Microsoft. Fiind la interviul la IBM, intervievatoarea, hotărâtă să o angajeze, a întrebat-o dacă acceptă oferta ei, la care Melinda i-a spus că așteaptă și răspunsul unei firme mai mici, nou înființată, Microsoft, la care aceasta i-a spus sa ia jobul de la Microsoft, daca i se oferă, pentru că are oportunități de promovare/avansare excelente in cadrul unei companii mai mici și cu multe perspective pe piață. Cât de mult contează aceste sfaturi la începutde de drum, enorm!

Mi-a plăcut că a făcut referiri la Brene Brown, dar și la Yuval Harari (oh, well, nu le poate avea pe toate nici ea😁).

Mi-a părut rău că am terminat-o, dar ma consolez cu documentarul despre Bill Gates si mi se pare si mai interesant de urmărit acum, după ce i-am citit cartea Melindei. Sunt pe la episodul doi dintr-o serie de patru, parcă.

Azi am inceput autobiografia lui Demi Moore, tot pe Audible, narată de autoare. Câtă diferență între cele două! Revin pe marginea cărții, a lansat-o recent, zilele astea și eram curioasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s